TPTEST för att testa bredband

Broadband Internet Speed test

Internet Speed test Bunny
Om TPTEST
Konsumentverket står bakom det svenska bandbreddstestet TPTEST. Där kan du genom att ladda ner en applikation testa ditt bredband mot de flesta stora svenska operatörer.
TPTEST låter dig även jämföra dina mätvärden mot genomsnittet för både din och andra internetoperatörer.

Varför TPTEST?

Ibland vill man testa sin uppkoppling mot olika servrar, och genom att använda TPTEST kan du få en god uppfattning om hastigheten på ditt bredband både inom din egen operatörs nät och även vidare in i andra operatörers nät.
Du kan även se statistik och jämföra vad andra bredbandskunder hos din operatör har fått för mätvärden.
Detta gör att du kan avgöra om problemet ligger i din konfiguration eller om du skall skylla på din internetoperatör.

Varför inte TPTEST?

Du vill eller kan kanske inte av olika skäl inte ladda ner en applikation och köra den på den dator du använder.

  • Kanske använder du din arbetsgivares, det kommunala biblioteket eller din kompis dator, och får inte installera programvara.
  • Du använder ett operativsystem för vilket binära programfiler saknas. Programmet finns för nedladdning för MacOS och Windows, och för andra operativsystem finns källkod att ladda ner. Källkoden kanske inte kompilerar på just ditt system dock, eller så har du kanske ingen aning om vad "kompilera" är.
  • Tiden du har tillgång till den dator du använder är begränsad och du har inte tid att ladda ner en applikation och installera.

När du vill testa hela din konfiguration i en miljö som efterliknar faktiska förhållanden lämpar sig ett test på en webplats bättre. Ett sådant test, som vi tillhandahåller, ger dig en rättvis bild över hur din dator, webläsare och bredbandsuppkoppling presterar i den omgivning som är mest sannolik att representera de faktiska förhållanden under vilka du nyttjar ditt bredband.
Således kan man konstatera att de båda testen kompletterar varandra då de testar olika saker.
Det är också därför vi rekommenderar andra webbplatser där du kan testa din uppkoppling.